Här ska loggan sitta

Mina Resor

Färjekö vid Kapellskär
Färjekö vid Kapellskär

Min första Celica fick göra några rejäla semesterresor. Första sommaren, 1982, var det några kortare resor runt i södra Sverige. Redan den andra sommaren blev det dock en längre resa. Jag och min flickvän hade nämligen bestämt att vi ville se sydöstra Finland. Den 11 juli tog vi oss till Kapellskär utanför Norrtälje. Natten tillbringade vi på båten till Åbo. Efter några timmar där, for vi vidare till Ekenäs, där vi campade. På vägen därifrån mot Helsingfors började bilen plötsligt tappa kraft och det gick inte längre att köra på högsta växeln. Vi tog oss i alla fall fram till den finska huvudstaden.


Snabbstopp vid Höga Kusten
Snabbstopp vid Höga Kusten

Där parkerade vi Celican på campingplatsen och använde oss av kollektivtrafiken några dagar. Efter en tur på Saima kanal fortsatte resan via Nyslott och Kuopio till Uleåborg vid Bottenviken. Det var en lång dagsetapp, men vi passade på att köra medan bilen gick. Efter att ha rundat Haparanda besökte vi kompisar i Luleå. Därifrån var det raka vägen hem till Östergötland igen. Totalt slutade denna resa på 280 mil.


Fattigmanslunch i södra Norge
Fattigmanslunch i södra Norge

1984 var det dags för en resa till Norge istället. Första anhalten var Oslo, där vi passade på att se oss omkring ordentligt. Andra stoppet blev en liten campingplats strax utanför Kristiansand, nere på Sörlandet. Där stannade vi två nätter, eftersom jag hade tillbringat två veckor där under min lärarutbildning. Det var ett kärt återseende. Nästa stopp blev Stavanger, där vi hälsade på en kompis som jag lärt känna under mina veckor i Kristiansand.


Trollstigen i Norge
Trollstigen

Efter ett antal färjeturer och många vackra vyer nådde vi slutligen Trollstigen. Efter att ha tagit oss nerför den slingrande serpentinvägen tog vi av österut och via Trysil tog vi oss över till Sverige igen. I Dalarna blev det sommarrodel i Sälen, dalahästar i Nusnäs, Himlaspelet i Leksand, ett besök nere i Falu koppargruva samt en visit i Carl Larssons Sundborn. När vi sedan kom hem till Karlsborg hade vi rullat ca 250 mil.


Trafik på sandstrand på Nordjyllands västkust
Trafik på sandstrand på Nordjyllands västkust

Eftersom nu både Finland och Norge var avklarade, så återstod ett besök i Danmark. Denna resa, 1985, blev lite speciell eftersom den samtidigt var vår bröllopsresa. Efter att ha vilat upp en vecka i Mellbystrand efter bröllopsbestyren tog vi förjan över till Helsingör. Första natten hamnade vi i Roskilde. Sedan fortsatte vi mot Legoland och ett besök där. Därefter gick resan till Nordjyllands västkust och en tur nere på stranden. Hemresan gick via Ålborg och färjan mellan Grenå och Varberg. Slutligen hamnade vi i Karlsborg vid Vättern, som då var vårt gemensamma hem. Den här gången stannade trippmätaren på nästan exakt 200 mil.

Anledningen till att det inte blev någon långresa den sista sommaren med bilen var att vi tog cyklarna tillsammans med ett annat par och cyklade Ginstleden genom Halland.